Φίμωση

Φίμωση: Κατανόηση & Θεραπεία

"Abstract medical banner featuring stylized urinary system imagery for a phimosis blog post, with shades of blue, white, and green."

Τι είναι η φίμωση;

Η φίμωση είναι όταν η επιδερμίδα στο πέος δεν μπορεί να γλιστρήσει πίσω για να δείξει το κεφάλι του πέους. Αυτό συμβαίνει επειδή ένας σφιχτός δακτύλιος σχηματίζεται στην επιδερμίδα, που εμποδίζει την κίνησή της. Αν προσπαθήσει κάποιος να το τραβήξει βίαια, μπορεί να προκληθεί πόνος (παραφίμωση), και σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί ακόμη να οδηγήσει σε θάνατο του ιστού.

Διαφορετικοί τύποι φίμωσης

Η κλινική μας παρέχει μια λεπτομερή απεικόνιση που δείχνει τέσσερις τύπους φίμωσης σε σχέση με την έκθεση της βαλάνου. Αυτά κυμαίνονται από την πλήρη αδυναμία συστολής της ακροποσθίας έως τη μερική έκθεση της βαλάνου.

(Reminder to add image)

Αιτίες Φίμωσης

Η φίμωση μπορεί να είναι συγγενής στα αγόρια, αλλά μπορεί επίσης να οφείλεται σε κακή υγιεινή. Στους ενήλικες, συχνά προέρχεται από φλεγμονώδεις ασθένειες, συστηματικές ασθένειες όπως ο διαβήτης ή καταστάσεις που ευνοούν τις μυκητιάσεις. Η παραμέληση της προσωπικής υγιεινής μπορεί επίσης να συμβάλει στην ανάπτυξή της.

Συμπτώματα & Παρενέργειες της Φίμωσης

 • Δυσκολία στην έκθεση της βαλάνου
 • Καταπόνηση κατά την ούρηση
 • Λεπτό ρεύμα ούρων
 • Συχνές ουρολοιμώξεις

Επιπλοκές της Φίμωσης

 • Προβλήματα ούρησης
 • Λοιμώξεις κάτω από την ακροποσθία
 • Επώδυνες στύσεις
 • Στένωση του ανοίγματος της ουρήθρας
 • Παραφίμωση
 • Αυξημένος κίνδυνος σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων
 • Σπάνια, καρκινικές βλάβες στο πέος

Πρόληψη & αναζήτηση ιατρικής συμβουλής

Η έγκαιρη υγιεινή και η παρακολούθηση της ούρησης στα παιδιά είναι ζωτικής σημασίας. Οι γονείς πρέπει να αποφεύγουν τη βίαιη ανάσυρση της ακροποσθίας, καθώς μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Εάν υπάρχουν οποιεσδήποτε ανησυχίες, ειδικά με επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν παιδοουρολόγο.

Διαγνωστική Απεικόνιση στη Φίμωση

Η κλινική μας χρησιμοποιεί κυστεοουρηθρογραφία για να αξιολογήσει την έκταση της φίμωσης και την επίδρασή της στο ουροποιητικό σύστημα.

Θεραπευτικές Προσεγγίσεις

Ανάλογα με τη σοβαρότητα και την ηλικία του ασθενούς, η φίμωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με:

 • Συντηρητική φαρμακευτική αγωγή: Για την ανακούφιση της πάθησης χρησιμοποιούνται τοπικές κρέμες ή ενέσεις στον ινώδη δακτύλιο.
 • Χειρουργική επέμβαση: Οι επιλογές περιλαμβάνουν πλήρη ή μερική αφαίρεση της ακροποσθίας, με αισθητική αναδόμηση του εναπομείναντος ιστού.

Κάθε σχέδιο θεραπείας αποφασίζεται σε συμφωνία με τον ασθενή, διασφαλίζοντας τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά αποτελέσματα.

Φροντίδα μετά τη θεραπεία

Οι επεμβάσεις γίνονται συνήθως με τοπική ή γενική αναισθησία. Χρησιμοποιούνται ράμματα ταχείας απορρόφησης, επιτρέποντας γρήγορη ανάρρωση και έξοδο από το νοσοκομείο. Η πλήρης επούλωση επιτυγχάνεται συνήθως εντός 20 ημερών.

Η ουρολογική μας κλινική δεσμεύεται να παρέχει ολοκληρωμένη φροντίδα για τη φίμωση, διασφαλίζοντας τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τους ασθενείς μας.

From Our Blog

Εξηγώντας την Προστατίτιδα με Εικόνες Η Georgiadis Urology παρουσιάζει μια σειρά από σύντομα τρισδιάστατα (3D) βίντεο που εξηγούν οπτικά την προστατίτιδα, μερικά από τα κύρια συμπτώματα και τις…
Φέρνοντας την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Πρόβλημα της Προστατίτιδας Στον 21ο αιώνα, έχουμε παρακολουθήσει εντυπωσιακές εφευρέσεις, όπως το AlphaFold της DeepMind, το ChatGPT της OpenAI, το AI-augmented OCT του…
Πως βελτιώνεται ο προστάτης κατά την διάρκεια της θεραπείας προστατίτιδας με το “Georgiadis Protocol”; Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε την ποσοστιαία βελτίωση στις ζώνες του προστάτη για…